FAQ

Frågor och svar

- Vad är ett säkert lösenord?

Det finns inget säkert lösenord. Det man däremot ska tänka på när man skapar ett lösenord är att det ska vara minst 16 tecken långt med en blandning av stora och små bokstäver, specialtecken och siffror. Efter detta så rekomenderar vi att ni anväder er av en “två-stegs-inloggning" (mfa, bankid, etc). För att göra det extra bra så rekomenderar vi även en lösenordshanterare, då behöver ni endast komma ihåg ett lösenord...nämligen till din lösenordshanterare. Är du på ett företag så bör företaget förse de anställda med rätt verktyg så de kan känna sig säkra. 

- Hur blev coop hackade? 

Avsnitt 3 i dokumentärserienHackadbeskrivs det som kallasSuply Chain Attack”. Det innebär att angripare försöker komma åt en underleverantör till en underleverantör, i detta fallet coops underleverantör Visma Esscom som i sin tur använder sig av ett IT-tekniskt verktyg. Detta verktyg blev hackat och således kunde angriparen komma åt coop. "Svt Play Hackad, avsnitt 3" 

Räcker det jag har en brandvägg på mitt internet? 

En brandvägg skyddar i bästa fall från “hot utifrån”, men lika ofta kommer “hoten inifrån”. Vanligen finns det brandväggar i de flesta routrar, såväl som hemma och på arbetsplatsen. Men säkerhetsnivån är inte högre än den senaste uppdateringen. Det finns också brandvägg på datorn, som självklart ska vara aktiverade. Trots detta så utsätts användare för attacker, som ibland kommer via e-post, ibland via hemsidor. Så det korta svaret är, “Nej-Det räcker inte med brandvägg”. 

- Vilket antivirusprogram är bäst 2022? 

Det finns dessvärre inget antivirusprogram som är bäst, alla är bra på sitt eget vis. Vanligtvis så räcker det gott med det inbyggda skyddet i Windows 10 och Windows 11. Microsoft har under senare år blivit en av världens största säkerhetsleverantörer och deras skydd har vunnit många utmärkelser. Ett antivirusprogram arbetar vanligen med en sk. “antivirus-definition” vilket förenklat kan beskrivas enligt följande; “jag måste känna igen hotet om jag ska kunna skydda dig. Är det ett okänt hot så finns det stor risk att det går obemärkt förbi”. Ungefär som ett förkylningsvirus, även om man haft förkylning en gång så innebär inte det att du skydda från nästa förskyllningsvirus. 

Vad är MFA? 

MFA står för Multi-Faktor-Autensiering och det betyder enkelt förklarat att även om du anget rätt lösenord så måste du ändå bevisa att du är just du och bekräfta det med ett extra skydd, en kod, en app etc. 

Hur gör jag för att inte bli hackad? ? 

Koppla INTE upp dig på internet och öppna INTE dörren...skämt åsido. Det finns inget enkelt svar på denna fråga, men ett synnerligen förenklat svar är; Höj din och ditt företags allmänna säkerhetsmedvetande genom att öva och träna för olika scenarior. Detta gäller i allra högsta grad för IT-System. IT uppfattas ibland som väldigt abstrakt och det gör det ännu viktigare att skapa medvetenhet inom området. Precis som att ni ibland har HLR och andra träningscenarior för att öka tryggheten. 

- När dog Napoleon? 

5:e Maj, 1821.