Internet of Things - introduktionen
Jag hoppas inte du tänker ”äh, ännu ett buzz-word”. Hoppas inte heller att dina tankar för dig tillbaks till 90-talet då det sades att internet bara var en fluga. Nämner inga namn.
Jag tänkte förklara vad konceptet Internet of Things innebär, hädanefter förkortat IoT i texten. Helst vill jag undvika att använda tråkiga och intetsägande verb som man ofta ser förknippat med teknik. Ni vet, sådana där ord som man läser, ibland förstår innebörden av i sig själv men tycker de används i onödan och bara komplicerar sammanhanget.
Vad räknas? Kom ihåg denna enkla grundregel
I min bok är en IoT-pryl något som har en egen uppkoppling till internet. Tar man ett träningsarmband som varit så populärt är de flesta inte uppkopplade utan kräver att man synkroniserar det med sin mobil eller dator. En kaffebryggare med Bluetooth är inte heller en sådan pryl. Däremot är din mobiltelefon det, för i grund och botten är det en telefon som också har internetuppkoppling.
Antalet uppkopplade enheter
År 2017 uppskattas antalet uppkopplade enheter vara över 8 miljarder. Om man antar att alla dessa enheter samlar in olika typer av information så blir det otroliga mängder data. Detta ställer naturligtvis krav på att man hanterar informationen på ett vettigt sätt för varje enskild enhet har ju ett syfte som man försöker uppnå. Allt från att få reda på när en dörr är stängd eller öppen till att se vattennivå i en brunn flera gånger per dag. Detta i sin tur ställer krav på att databaserna som man samlar informationen i är snabba och pålitliga. Ponera att två års mätdata råkar försvinna för att man glömt ta regelbundna backuper.
Hur stor är nyttan?
Personligen tror jag det finns många IoT-prylar som man kunde klara sig utan. Det blir så när tekniken är så billig att tillverka och dessutom tillverkas i länder där arbetskraften är billig. Jag tycker det ställer krav på oss som utvecklar nya idéer och beställer att verkligen tänka igenom användningsområdet noga. År 2020 förutspås antalet enheter bli uppåt 20 miljarder så det är ganska enkelt att förstå att det har en miljöpåverkan när bland annat metallen bryts för att kunna tillverka kretsarna.
Men tänk om vi kan använda en enda pryl för att effektivisera hur ofta ett plantage ska bevattnas. Så istället för att en timer startar varannan timme, mäts temperatur, jordens fuktighet och grödornas höjd för att starta bevattning när fuktigheten under soltimmarna går under ett visst värde. Sett över en längre tid som ett till två år, kan vi spara enorma mängder vatten. Allt till en kostnad av några hundralappar.
Langate och IoT
Jag kommer fortsätta skriva om IoT på vår blogg så följ gärna mina kommande inlägg. Vi har bara sett början av vad som kan göras på området. Arbetar du till exempel inom området tillverkande industri så finns massor av processer som kan göras enklare, effektivare och billigare. Detta brinner jag för och vill gärna hjälpa till med, så tveka inte att höra av dig med frågor. Tillsammans gör vi en kontroll av er verksamhet som i princip alltid leder till minskade kostnader för er.
Ni når mig enklast på: tobias.callenryd@langate.se