Apple låser (äntligen) upp NFC

Du vet kanske inte vad NFC är eller ens hört uttrycket, men det är ingen fara. NFC står för ”Near Field Communication” och är en teknik som används för trådlös överföring av data. Du är säkert mer bekant med kollektivtrafiken där du har ett specifikt kort du laddar med pengar för att köpa biljetter. Detta är bara ett av otaliga användningsområden som är i bruk sedan länge.

NFC och RFID

Tekniken är mycket lik det som kallas RFID (Radio-frequency identification) som har funnits ett bra tag. RFID och NFC jobbar på samma radiovågs-frekvenser som andra enheter kan läsa av.
Enheter som kan läsa NFC-taggar kan ofta också läsa RFID-taggar, om dessa har följt standarden när de programmerats. Den största skillnaden mellan RFID och NFC är att NFC kan vara både läsare och skrivare. Till exempel kan man med två mobiltelefoner ”bumpa” varandra och på så sätt utväxla information med NFC. Detta kallas peer-to-peer (P2P).

Hur används teknikerna?

Användningsområdena är många. På Langate håller vi på att bygga ett besökssystem med stöd för NFC där besökaren får informationen skickad till sin mobil och på så sätt kan öppna entrédörren på företaget denne ska besöka. Väl där har personen möjlighet att även använda kaffemaskinen och skrivaren som båda låses upp med NFC. Vi undersöker även möjligheterna att ge våra tekniker ett snabbare sätt att i fält registrera besök ute hos kunder. Detta genom att ”swipa” med mobilen över en tagg när denne anländer till kunden och på så vis automatiskt få en tidpunkt och all relevant kundinformation. När informationen skickas så skapas även ett ärende i Dynamics 365. Det finns ytterligare användningsområden, som redan används industriellt. Exempel på detta är märkning för inventering av diverse produkter inom bygg, maskinuthyrning och lager.

Framtid och säkerhetstänk

En stor utmaning är så klart säkerheten. NFC i sig själv har lite till inga säkerhetsfunktioner utan är bara en plattform för datalagring och trådlös överföring. Det är upp till mobiltelefonerna och apparna man använder att se till att ingen utomstående kommer åt uppgifter som inte ska vara allmänt åtkomstbara. Då både Google och Apple arbetar med betallösningar som använder NFC får vi anta att säkerhet är i centrum och att bästa praktiska tillämpning kommer offentliggöras i framtiden. Detta förutsatt att dessa giganter så småningom vill att fler tillverkar applikationer för deras plattformar.
Rubriken talar för sig själv och varför vi har fått vänta så länge på att Apple låser upp möjligheten i iOS 11 är oklart. Tekniken har funnits i våra iPhones ett bra, även Android-telefoner har nyttjat tekniken i flera år och har fullständig öppenhet för att göra appar som använder den.