Dynamics 365 - Vad är det?

Microsoft satsar stort på att kunna leverera kompletta lösningar som vi sett i och med Office 365. Dynamics 365 är ännu ett steg i den riktningen där man slår ihop CRM och affärssystem.

Komplexiteten

Jag har full förståelse för att detta kan kännas komplicerat. När man slår ihop flera system sätts man på prov och vi måste fortfarande se hur det faktiskt kommer bli i Dynamics 365. Men det lovar gott.

De mest uppenbara fördelarna

Dynamics CRM har länge varit en kraftfull plattform att hantera kunder, kontakter, e-post, supportärenden, med mera. Slår man ihop det med styrkan av Dynamics AX för att hantera viktiga bitar som redovisning och kundresekontra blir det nästintill ett komplett system för alla verksamheter, stora som små. Det går inte att sticka under stol med att detta är välkommet.

Det finns saker som överlappar

Jag ser det som ett sätt för Microsoft att säkra användningen av något av systemen och att det blir ännu enklare för Microsoft att ta marknadsandelar när man kan leverera en komplett lösning som dessutom är integrerad med andra storsatsningar som exempelvis Power BI. Det blir lite oklart vilken verksamhet man ska ha i vilket system men jag är övertygad om att satsningen på att Dynamics 365 ska ses som ett enda system och om man har behov av mer funktionalitet än vad som erbjuds av de olika systemen separat så blir valet självklart (och förmodligen billigare än att köpa dem separat, men det är spekulation från mig).

I början kommer det vara lite flytande och man behöver tänka igenom hur man vill förhålla sig till det men på sikt ska vi inte se Dynamics 365 som flera system utan som ett enda, precis som Office 365. Dock förstår jag att detta blir en utmaning eftersom det i grund och botten är helt olika system, precis som Outlook är ett annat system än Word eller SharePoint men numera samsas de under samma huv.

Bilen som metafor

Jag gillar att använda just bilar som metafor för detta.

En bil har hjul, dörrar, motor, handtag och vindrutetorkare mm.
Dynamics 365 (Office 365 likaså) ska ses på just detta sätt. Alla delar är delar av ett enda system – "bilen".

  • CRM som består av kundkort, support, affärsmöjligheter, med mera.
  • AX som har det finansiella och lager

Alla delar samlade under samma tak och tillsammans bildar en enhet. Hoppas ni förstår hur jag menar.

Priser

Det finns inga officiella priser för Dynamics 365 ännu men ett rykte på nätet pekar mot ca 450 SEK per användare och månad. Det är dock bara för det ena paketet som än så länge kallas "Microsoft Dynamics 365 Business edition". Det ska även komma en "Enterprise edition" med fler funktioner och högre pris.

Nyhetsbrev

Registrera er gärna för Langates nyhetsbrev på länken nedan så får ni nyheter om dessa områden löpande.
http://eepurl.com/cj4Q8j