Management och övervakning

Denna gång tänkte jag titta lite på hur om hur man i framtiden väljer ett annat sätt att hantera sina servrar. Traditionellt har vi hanterat det mesta via MMC. (Microsoft Management Console) Saker som diskhantering, eventlog, tjänster och processer. Sedan Windows Server 2012 så har vi kunnat använda server manager, ett verktyg skrivet i PowerShell.

Remote Desktop? Fungerar inte på Core servrar.
RSAT? Kräver en fullständig Windows 10 klient.

Det finns också en del säkerhetsproblematik att lösa med att köra Remote Desktop.

Då kan man naturligtvis hantera sina servrar med hjälp av PowerShell. Ett kraftfullt verktyg som kan göra allt? Nästan, men inte mer är en sak i taget. PowerShell är inte ett verktyg för att övervaka och se saker i realtid. Utan ett fantastiskt automatiseringsverktyg. Man kan bygga grafiska gränssnitt i PowerShell (Active Directory Administrative Center, Server Manager & Virtual Machine Manager), men ingen av dem är webbaserade.

Ett alternativ som har funnits ett tag men som har försvunnit är Azure SMT (server management tools). Azure SMT hade flera fördelar framför en mera traditionell servermanager.
Enkel klient, ”säker” anslutning. Nackdelen var dock att man var tvungen att ha en fungerade internetuppkoppling och en Azure prenumeration. Detta tillsammans med att lägga information hos tredje part (Microsoft) är ett problem.

 Nu försöker Microsoft göra något åt detta med ”Projekt Honolulu”, ett webbaserat verktyg som kan implementeras på flera olika sätt. 
”Honolulu är ett lokalt distribuerat, webbläsarbaserat hanteringsverktyg som möjliggör lokal administrering av Windows-servrar utan azur eller molnberoende. Honolulu ger IT-administratörer full kontroll över alla aspekter av deras Server-infrastruktur och är särskilt användbar för hantering på privata nätverk som inte är anslutna till Internet.”
Honolulu är den moderna utvecklingen av "inbyggda"-hanteringsverktyg, som Server Manager och MMC. Det kompletterar System Center och Operations Management Suite och är inte avsett att ersätta dessa produkter och tjänster.” – Microsoft om Honolulu projektet. 

 

 

Du kan installera Honolulu på en enstaka Windows 10 klient som en fristående managementdator. Perfekt för den lilla verksamheten. Men detta ger inte samma flexibilitet som gateway-alternativet.

Har du en större installation och vill ha en högre säkerhet, installera Honolulu på en gateway-server (Windows Server 2016 eller senare). Den blir åtkomstbar via en webbläsare med hjälp av HTTPs. Det innebär att man kan hantera sina datorer på ett säkert och lättanvänt sätt. Använda en tunn klient, surfplatta, chromebook eller en mobiltelefon. I princip vad som helst med en webbläsare.

Vad som behövs på gateway eller Windows 10 datorn är RSAT verktygen för att full funktionalitet, tillsammans med verktyg som kluster manager, beroende på vad man vill styra.

 

 

 

 Vad kan man styra?

Windows 10 klienter
Fristående servrar
Domänanslutna datorer
Noder i ett Microsoft kluster

 

 

 

 

 

 

Min rekommendation till er som letar efter ett bra alternativ är att testa Projekt Honolulu.
Hämta hem .msi-paketet idag och testa framtidens management.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/manage/honolulu/honolulu