Startmenyn i Windows 10: Djupdykning

När Microsoft lanserade Windows 8 var det många som frågade sig var startmenyn tog vägen. Med Windows 10 återinfördes startmenyn, men många har nog missat att det är en riktigt stark uppföljare till tidigare versioner. Om man bemästrar startmenyn i Windows 10 kan det till och med vara en stark anledning att uppgradera om man inte redan gjort det. Här kommer en liten guide på hur du kan utnyttja startmenyn till max!

Städa

När man precis installerat Windows 10 på sin dator är startmenyn smockfull av olika appar och spel. 95% av dessa appar är sådant de flesta aldrig kommer att använda, därför kan det vara en god idé att inleda med en liten städning. Högerklicka på de objekt som du inte vill ha kvar, och välj ”Ta bort från Start”. I mitt fall kommer jag ta bort alla objekt förutom Microsoft Edge och Kalkylatorn.

 

 

Nu ser det ut så här:

 

Anpassa ikoner

Alla ikoner man lägger på startmenyn sorteras i grupper. Som standard har man två stycken som syns på ovan bild; ”Aktuellt för mig” och ”Upplev och utforska”. Dessa grupper är inte speciella på något vis utan är bara namn som vi kan ändra på. I mitt fall döper jag om den grupp där Edge ligger till ”Webbläsare”. Detta görs genom att helt enkelt klicka på gruppnamnet.

När jag nu har en grupp för mina webbläsare vill jag så klart lägga till resten av dem här. Jag har Chrome och Firefox installerade, och jag vill även lägga till Internet Explorer då vissa gamla applikationer fortfarande fungerar bäst där.

För att lägga till en applikation på startmenyn kan man antingen leta upp den i applikationslistan på vänstersidan, eller söka efter den genom att klicka Start och börja skriva på tangentbordet. Högerklicka på applikationen och välj ”Fäst på Start”.

 

Jag upprepar proceduren för resten av webbläsarna och klickar sedan på Start. Webbläsarna jag lade till har nu hamnat i en egen grupp nedanför gruppen Webbläsare, men genom att dra dem med vänster musknapp kan jag enkelt flytta dem till min existerande grupp.

 

 

Den andra gruppen som heter ”Upplev och utforska” döper jag om till Verktyg. I den ligger just nu enbart Kalkylatorn, men jag lägger till lite fler saker i den, på samma sätt som med webbläsarna:

 

 

För att skapa nya grupper kan jag fortsätta lägga till applikationer på Startmenyn, eller dra ut existerande applikationer ur de grupper jag redan har skapat.

 

Nu börjar det likna något, men ikonerna tar ganska mycket plats på skärmen. Eftersom jag känner igen ikonerna och inte behöva ha namnen skrivna undertill kan jag banta ner storleken något genom att högerklicka på ikonerna och minska dem:

 

Om jag gör detta för alla ikoner kan jag lägga till betydligt fler grupper och applikationer. På bilden nedan har jag också minskat höjden på Startmenyn för att ta bort dött utrymme. Det görs genom att ta tag i kanten på Startmenyn med vänster musknapp och dra åt något håll, vilket kan göras både i höjd- och sidled. Slutresultatet blev så här:

 

 

Men vänta, det finns mer!
Klicka på kugghjulet på vänstersidan av Startmenyn för att komma till Inställningar:

 

Klicka därefter på Anpassning och sedan Start på vänstersidan.

 

Här kan man ändra en del inställningar för hur startmenyn ska bete sig. Om du till exempel saknar hur startskärmen fungerade i Windows 8/8.1 kan du slå igång ”Visa Start i helskärmsläge”, vilket då gör att när du klickar på Start täcker menyn hela skärmen istället.

Om du klickar på ”Välj vilka mappar som ska visas på Start” får du upp en lista med mappar som kan visas på vänstersidan av Startmenyn. Som standard är bara inställningar aktiverat men för demonstrationen skull lägger jag till några fler:

 

Och vips har jag en massa extra ikoner att använda på vänstersidan av Startmenyn:

Exportera inställningar till xml-fil (överkurs/för tekniker)

Den layout med ikoner vi skapade tidigare kan också exporteras som en fil för att sedan importeras till en eller flera datorer som man vill ha samma layout på, eller på samma dator efter till exempel en ominstallation. För att göra det, starta PowerShell och skriv följande kommando:

Observera att denna fil enbart innehåller layouten för de ikoner vi lagt till på högersidan av Startmenyn. Inställningar för mappar på vänstersidan eller huruvida vi vill köra fullskärm inkluderas exempelvis inte.

För att importera denna layout till en annan dator, kör följande kommando: (tänk på att justera sökväg)

Observera att Import-StartLayout inte modifierar startmenyn för den användare som är inloggad på datorn när du kör kommandot, utan ändrar för standardprofilen, vilket innebär att efterföljande konton man loggar in med för första gången får den nya profilen.